Gas Oven Maintenance and Troubleshooting

 

Please call our Service Department at 800.988.8103 if this Troubleshooting Guide doesn’t address your need. Additional topics are covered in the Oven Installation and Operation video playlist below.


Oven Installation and Operation

Note: Click “PLAYLIST” in the upper-left corner of the movie below to view the entire playlist


  1. The oven will not turn on, and there are no lights or displays lit on the Controller.

  2. The oven Controller comes on, but the burner(s) will not light. However, a glow is momentarily visible at the burner located in the back of the oven.

  3. The Controller comes on, but the burner(s) will not light. No glow is present at the burner in the back of the oven.

  4. The burner(s) light, but cut out occasionally.

  5. The burner(s) are operating, but the product is burning or not cooking consistently.

  6. The oven Controller is set to one temperature, but the oven is getting much hotter.

  7. The oven will not get up to temperature or takes too long to get to temperature, and the visible flame is short, even when turned up full.

  8. The Controller (prior to 2000 Type 1 Controllers only) comes on when the green Start Button is held in, but goes off when the button is released.


Problem 1: The oven will not turn on, and there are no lights or displays lit on the Controller.

Solution: This indicates that the power to the oven has been interrupted. Check and reset the main circuit breaker to the oven.

If the breaker has not tripped, verify the fan turned on. Some ovens have been wired so the fan must be on before the oven will light.

If the oven hood is equipped with an Ansul system, verify the system hasn’t tripped, which would disconnect the power to the oven.


Problem 2: The oven Controller comes on, but the burner(s) will not light. However, a glow is momentarily visible at the burner located in the back of the oven.

Solution: The gas to the oven has been interrupted. Check the main shut-off valve in the gas line to the oven to make certain it is turned on.

If the hood system is equipped with an Ansul fire suppression system, verify it hasn’t tripped and shut off the gas to the oven.

Debris in the burner may also cause the burner not to light. Have the burner removed and cleaned. Contact the Wood Stone Service Department or a local service company. If a shop vacuum is available the hose can be hooked to the outlet of the vacuum, attached to an oven tool handle, and used to blow out the burner. Do not attempt to vacuum out the burner as this may damage the burner or igniter.


Problem 3: The Controller comes on, but the burner(s) will not light. No glow is present at the burner in the back of the oven.

Solution: The igniter has been damaged. Contact your local service company to have it replaced or call the Wood Stone Service Department.


Problem 4: The burner(s) light, but cut out occasionally.

Solution: This symptom indicates the presence of debris in the radiant burner well. The burner should be removed and cleaned. Contact the Wood Stone Service Department or your local service company. If a shop vacuum is available the hose can be hooked to the outlet of the vacuum, attached to an oven tool handle, and used to blow out the burner. Do not attempt to vacuum out the burner as this may damage the burner or igniter.

Low gas pressure may also cause this symptom. Call your local gas supplier to test the burner pressures.


Problem 5: The burner(s) are operating, but the product is burning or not cooking consistently.

Solution: This is an operational problem, not a mechanical one. Contact Wood Stone Customer Service for assistance.


Problem 6: The oven Controller is set to one temperature, but the oven is getting much hotter.

Solution: The Hearth Set Point temperature control only controls the Underfloor Infrared (IR) burner on the oven. The visible radiant flame can heat the oven beyond the Hearth Set Point temperature. Turn down your radiant flame.


Problem 7: The oven will not get up to temperature or takes too long to get to temperature, and the visible flame is short, even when turned up full.

Solution: This is an indication of low gas pressure to the oven. This condition may improve when other gas equipment is turned off and worsen when demands increase, such as during cold periods when heating plants are running. Contact your local gas company to check pressures at the burners and adjust the incoming pressure to the oven accordingly.


Problem 8: The Controller (prior to 2000 Type 1 Controllers only) comes on when the green Start Button is held in, but goes off when the button is released.

Solution: Turn off power to the oven. The relay inside the Controller Box is loose in its socket. Open the front of the Controller Box by loosening the two screws on the right. Locate the square clear plastic relay (it looks like an ice cube) at the top back of the box and press it in firmly. Then retry the oven.


For these or any other problems or questions, contact the Wood Stone Service Department at 1.800.988.8103, seven days a week. Our normal business hours are 8am to 4:30pm PST Monday–Friday. If calling during non-business hours, follow the recorded instructions for emergency service and a Wood Stone technician will get back to you promptly.